8 Nisan 2013 Pazartesi

Makale Nedir

Makale Nedir ?

Sizlere bu yazımda makalenin ne olduğundan ve internet ortamında makalenin ne olarak anlaşıldığından söz edeceğim.Makaleyi sözlük anlamından biraz daha farklı bir şekilde ele alacağız.İnternet ortamında ki makale karşılığından söz edeceğiz. İlk sorumuzla başlayalım makale nedir ?

makale ne zaman
Makale Nedir ?


Makalenin sözlük anlamı bir olayı, bir düşünceyi, bir konuyu, bir ideolojiyi; savunmak, haklılığını kanıtlamak için yazılan yazıdır.Makale genelde bilimsel yazılar olur ve genelde resmi bir dil ile kaleme alınır.Makalelerde bilimsel verilerden, istatistiklerden, araştırmalardan yararlanılır.Nesnel yazılardır.Makalenin yazılış sebebi yani amacı insanlara bilgi sunmaktır.Aslında makalenin tanımı herkes için aynıdır.Yani herkes makalenin tanımı konusunda aynı fikirdedir.Fakat ben bu yazımda makalenin tanımı konusunda aynı fikirde olmadığımdan bahsedeceğim sizlere.En azından internette ki karşılığı konusunda aynı fikirde değilim.Birazda makalenin tarihçesinden bahsedelim.

Makalenin Tarihçesi

Türkiye'de Makalenin Tarihçesi:

Makale yazı türünün ortaya çıkması gazeteler ile birlikte olmuştur.Aslında bu yalnızca Türkiye'de değil Dünya'da böyledir.Makale türünün yaygınlaşması gazeteler sayesinde olmuştur.Gazetelerde yayınlanan makaleler yeni makalelerin önünü açmış ve onlara bir yol gösterici olmuştur. Türkiye'de ilk makale Tanzimat Döneminde ortaya çıkmıştır. Tercüman-ı Ahvalda yayınladığı makaleler ile Şinasi Türkiye'de ki ilk makale yazarlarından birisidir.Makale yazım tarzının diğer bayraktar isimleri ise şunlardır: Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemseddin Sami, Muallim Naci, Beşir Fuat, Hüseyin Cahit, Fuat Köprülü.Neyse artık bu kısımları daha fazla uzatıp sizi de sıkmak istemiyorum.Kısa bir biçimde tarihçeden de bahsetmiş olduk.

Şuana kadar makalenin sözlük anlamını açıkladığımı düşünüyorum. Peki makalenin internette ki karşılığı nedir ?

Makalenin İnternette ki Karşılığı Nedir ?

Yukarıda makalenin ansiklopedik bilgilerini verdik.Peki makale internet ortamında nasıl algılanıyor,makale denince akla ne geliyor ? Aslında internette ki çoğu blog yazarı yazdığı her yazıya makale diyor.Misal bir blog yazarı tamamen kendi fikirlerini ve düşüncelerini içeren herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan bir yazıya da makale diyebiliyor.Bu durumda makalenin internet ortamında ki karşılığı blog ve forum yazıları oluyor.Tabi makale yazmakta internette bir iş kolu olmuş durumda ve gerçekten profesyonel yazarlara taş çıkartacak yazılar yazan bazı makaleci arkadaşlarda var.Benimde bir önce ki cümlemde kullandığım gibi makalecilik kavramı da ortaya çıkmış durumda.Normalde makale yazan bir kişiye yazar denir.Ancak günümüz internet lügatında bu terim makaleciliğe dönmüş durumda.Makalecilik dendiğinde akılda daha maddiyata dayalı bir düşünce oluşuyor.Ancak yazar dendiğinde ise durum biraz farklı oluyor.Bu yüzden bende internet için doğru kelimenin makalecilik olduğunu düşünüyorum.

Sizlere bu yazımda makalenin ne olduğu hakkında bilgi vermeye çalıştım.Aslında biraz genel bir yazı yazdım.Bu yazıda ki alt başlıkları ilerleyen günlerde tek tek birer "makale" haline getirip sitede yayınlayacağım.Yazımızı lütfen yorum yaparak değerlendiriniz.Bizde bu sayede eksiklerimizi ve olumlu yönlerimizi görebilelim.Bizi takip etmeye devam edin.

makale yazarlığı


Keywords: makale,nedir,sözlük,anlamı,makalecilik,blog,yazar,internet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder