9 Nisan 2013 Salı

Makalenin Tarihçesi, Geçmişi

Makalenin Tarihçesi, Geçmişi

Eee makaleyle ilgili blog açılırda hiç makalenin tarihçesi olmaz mı ? Bu yazımda sizleri makale konusunun tozlu raflarına indireceğim ve makale türünün gelişiminden bahsedeceğim.İlk olarak bu tarihçe, makalenin tanımı vb yazılarımızı bitirelim daha sonra blogumuzun esas kısmı başlayacak. Neyse konumuza dönecek olursak, dediğim gibi bu yazımda makalenin tarihçesinden bahsedeceğim. 

makale tarihçesi



Makalenin Dünya Tarihi

Aslında makalenin dünya tarihinde ilk ne zaman çıktığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.Ancak bazı araştırmacılar ilk makalenin Çin'de ortaya çıktığını söylemektedir.Silah yapımı konusunda ki ustalıklarını kağıda dökmüşler ve bunları anlatmışlardır.Bu yazılar makale olarak kabul edilebilmektedir.

makale tarihi


Makalenin Türk Tarihi

Makalenin Türk tarihinde ki yerine bakmak için ilk olarak gazetelerin tarihçesine bakmak gerekir. İlk çıkan Türk gazetesi 1831 yılında Takvim-i Vekayi'dir. Bu aslında tam bir gazete değildir.Çünkü tamamen hükümet kontrolünde çıkartılmıştır ve gerçek, objektif bir gazete niteliği taşımıyordur. Daha sonra bazı gayri resmi ve yarı resmi gazetelerde çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi de Tercüman-ı Ahval'dir. Bu gazeteyi Şinasi ile Agah efendi birlikte çıkarmıştır. İlk makalede bu gazetede yayınlanan Şinasi'nin yazdığı Mukaddime adlı yazıdır. Bu her ne kadar ilk makale kabul edilse de tam olarak makale özelliklerini taşımamaktadır. Ancak yinede o dönem göz önüne alındığında ilk makale olarak kabul edilmektedir.Makalenin tam anlamıyla gerçek kimliğini kazanması Cumhuriyet döneminde olmuştur.Bu dönemde hükümet baskısı altında olmayan özgür gazetelerin ortaya çıkışı ile beraber makale türünde de bir ilerleyiş yaşanmıştır.

Makalenin Türk Edebiyatında ki Temsilcileri

Makalenin Türk edebiyatında bayraktarları yani temsilcileri ise şunlardır:

Yaşar Nabi,Halit Fahri Ozansoy,Falih Rıfkı Atay,Ziya Gökalp,Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Peyami Safa,Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemseddin Sami, Muallim Naci, Beşir Fuat, Hüseyin Cahit, Fuat Köprülü, Ahmet Mithat, Süleyman Nazif.

Keywords: makale,türk,edebiyatı,dünya,tarihi,gelişimi,geçmişi,tarihçesi

Bir önce ki yazımızı okumak istermisiniz:  Makale Nedir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder