22 Nisan 2013 Pazartesi

Makale Yazım Aşamaları ve Araştırma Yöntemleri

Makale Yazım Aşamaları Araştırma Yöntemleri

Bir makalenin yazılırken bazı aşamalardan geçmesi gerekir.Bir makale bu yazım aşamalarından ve araştırma aşamalarından geçerse ancak o zaman başarılı ve bilimsel olabilir.Tabi genelde web aleminde yazılan makalelerin çoğu bu kriterler dikkate alınmadan yazılıyor.Fakat siz diğer sitelerden bir adım önde olmak istiyorsanız bu teknikleri uygulamanızı öneririm.Evet neymiş bakalım o kriterler ve teknikler:

makale yazım aşamaları




Konunuzu Seçin

Bir makaleye başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey konu seçimidir.İlk önce konunuzu kafanızda kesin olarak kararlaştırmalısınız.Nasıl olsa yazarken sağdan soldan bakarım, ordan üç beş birşey katarım diye düşünemezsiniz.Konunuzu dikkatli seçin ve iyi değerlendirin.

Önce ki Makalelere Bakın

Unutmayın ki en büyük kuralımız özgünlüktü .Bu yüzden yapmamız gereken şey sizden önce yazılmış makalelere göz atmak.Aynı şey daha önceden yazılmış mı, yazılmışsa nasıl bir dille veya hangi yollar izlenerek yazılmış ? Bunları iyi bir şekilde araştırmanız gerekmektedir.

Yazı Aşamaları

Yazı aşamalarını kafanızda planlamalısınız.Yani hangi konudan makalenin neresinde bahsedeceğinizi, makaleye nasıl bir giriş yapacağınızı ve benzeri şeyleri yazıya başlamadan önce kafanızda planlamalısınız.Hatta kısa kısa notlar da alabilirsiniz.Bu çok daha verimli olur.

makale yazma


Bilgi Araştırması

Yazacağınız konuyla ilgili çok fazla bilgi biliyor olabilirsiniz.Ancak yinede araştırma yapmalısınız.Kitaplardan, dergilerden, gazetelerden ve internetten yardım almalısınız.Sonuçta bilgi sınırsızdır.Daha fazla kaynağı araştırmak makalenin kalitesini arttıracaktır.Ayrıca çalışma esnasında sizinde veriminizi arttıracaktır.

Rakamlardan Ayrıca Bahsedin

Eğer makalenizde çok fazla rakamsal bilgi yer alıyorsa bu rakamsal bilgileri makalenizin sonunda özetleyerek ve kronolojik sırada verin.Bu sayede okuyucunun kafasını da çok meşgul etmemiş olursunuz.Ayrıca derli toplu olması okuyucunun da hoşuna gidecektir.

Yaptığınız Araştırmaları Okuyucularla Paylaşın

Nerelerden araştırma yaptığınızı okuyucularınızla da paylaşın.Belki okuyucu o konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyebilir.Bir nevi kaynakça oluşturun da diyebiliriz aslında.

Görsel Kullanın

Yazınızda görsel kullanmanız okuyucunun çok daha fazla dikkatini çekecektir.Ayrıca dümdüz bir metin kimsenin hoşuna girmez.Araya resimler girerse okuyucunun beyni de dinlenmiş olur.

kalem ve makale ile yazma


İmla Kurallarına Uyun

Yazınızı yazarken imla kurallarına uymaya dikkat edin.Tamam edebiyat öğretmeni olmayabilirsiniz ancak yinede herkez değil de herkes olarak yazıldığını bilin.Yani ana unsurlara dikkat edin.Sonuçta okuyucular da edebiyat öğretmeni değil.Onlarda ufak tefek hatalarınızı zaten görmeyecektir.

Başlığınızı İyi Seçin

Yazınıza iyi bir başlık seçin.Seçtiğiniz başlık yazınızla ilgili olsun ve anahtar kelimeleri içersin. Şu yazımda bu konuya değinmiştim: Yazıya Başlık Koyarken Dikkat Edilecekler

Neler Sorulacağını Tahmin Edin

Yazdığınız konuyla ilgili insanların kafasına takılacak şeyleri tahmin edin ve bunun cevaplarına makalenizde yer verin.

Gelen Sorulara Cevap Verin

Makalenizi yayınladıktan sonra size gelen sorulara cevap verin.Soruları cevapsız bırakmayın.Sorulan sorulara en ince ayrıntısına kadar cevap vermeye çalışın.

Basit Bir Dil Kullanın

Yazınızı yazarken basit bir dil kullanmaya çalışın.Eski terimlere, deyimlere, sözlere çok fazla yer vermeyin.Güncel olan dili kullanmaya çalışın.Bu şekilde okuyucular sizi daha iyi anlayacaklardır.

Lafı Çok Dolandırmayın

Aslında kendim de lafı çok dolandırıyorum ve uzatıyorum.Ancak siz benim gibi yapmayın,lafı uzatmayın.Az yazın ama öz yazın :)

Özet Olarak Yapmanız Gerekenler:


  • Konunuzu iyi seçin
  • Araştırma yapın
  • Konunun özgünlüğünü araştırın
  • Yazım aşamalarınızı belirleyin
  • İstatistiksel verileri ayrı bir bölümde verin
  • Görsel kullanmaya özen gösterin
  • İmla kurallarına uyun
  • İyi başlık seçin
  • Soruları yanıtlayın
  • Az ama öz yazın


Google Keywords: makale,yazım,aşamaları,araştırma,yöntemleri

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Uzun Makale Nasıl Yazılır

Makalemize yorum yaparak sizde düşüncelerinizi yada sorularınızı lütfen dile getirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder